|
Maciek
|
 |
« : 23 Styczeń 2010, 21:22 » |
|
Witam,
co bardziej aktywnie śledzący to forum użytkownicy zapewne zauważyli, że dział poświęcony Kohanie w wersji 3.x praktycznie stoi. Nie chcę w tym miejscu rozwodzić się na temat potencjalnych przyczyn takiego stanu rzeczy i tym bardziej nie chcę by ten wątek był temu poświęcony. Chciałbym jednak zapytać szanowne grono o to kto z Was aktywnie używa wersji Kohany oznaczonej 3 z przodu.
Z góry dzięki za zainteresowanie wątkiem i odpowiedź.
Moje pytanie, pomijając zwykłą ciekawość, ma również drugi cel - poszukuję potencjalnych zainteresowanych współtworzeniem silnika gry przeglądarkowej. Ma on być w założeniach dość podobny do samej KO, tj. "szybki i prosty lekki".
Pozdrawiam, Maciek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jedre
|
 |
« Odpowiedz #1 : 23 Styczeń 2010, 23:43 » |
|
Ja ciągle na 2.3.4 jakoś tak się zakorzeniłem. Ale widzę że coraz więcej się pisze w necie na temat KO3. Ogólnie rzecz biorąc mam w planach życiowych przesiąść się na v3 ale chyba tylko bóg jeden wie kiedy to nastąpi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riu
|
 |
« Odpowiedz #2 : 24 Styczeń 2010, 11:40 » |
|
Używam już tylko ko3. Zrobiłem już na niej kilka małych stronek, a za 6 dni mam termin oddania dużego projektu, do końca lutego mam dwie następne duże rzeczy w ko3 do zrobienia/deadliny. Poza tym pracuje nad dwoma bibliotekami na własne potrzeby: pierwszą implementująca rdf, drugą openid, ale tutaj idzie bardzo powoli bo nie mam za bardzo czasu na to. Na chwilę obecną jestem wyłączony z rzeczywistości w powodu terminów, ale po 1 lutym mogę chętnie zapoznać się z pomysłem. Pozdrawiam Riu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nediam
|
 |
« Odpowiedz #3 : 24 Styczeń 2010, 23:58 » |
|
Na początku byłem przeciwny KO3 jednak w tym momencie wszystko co robię jest na niej oparte  Z większych rzeczy to sklep internetowy jeszcze nie skończony jednak już działa (oficjalny start 1 grudnia), zarabia i ma w bazie ~2k produktów oraz lokalny portal  btw zacząłem używać KO3 bo chciałem spróbować żeby wiedzieć dlaczego chce zostać przy 2.3... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riu
|
 |
« Odpowiedz #4 : 11 Luty 2010, 12:54 » |
|
poszukuję potencjalnych zainteresowanych współtworzeniem silnika gry przeglądarkowej ...poszukiwania trwają? ...bo jestem zainteresowany 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maciek
|
 |
« Odpowiedz #5 : 11 Luty 2010, 13:34 » |
|
...poszukiwania trwają? Trwają, trwają ...  Dzięki za zainteresowanie, z pewnością odezwę się do Ciebie. Póki co mam tylko (dość mocno przemyślane) koncepcje / struktury. Piszę w liczbie mnogiej bo po głowie chodzą mi dwa typy: - silnik gry typu hattrick.org - silnik gry mmorpg typu orodlin.pl Oba typy (silniki) są dość różne i mają niewielką część wspólną, dla obu widzę nisze na rynku - pomysłów nie brakuje, trzeba tylko zebrać chętnych ludzi, spisać koncepcje i wdrożyć je w życie. PS Tak przy okazji, ostatnio w ramach "odreagowywania" zacząłem pogrywać trochę w Runes of Magic na serwerze Siochain. Może ktoś z Was też pogrywa? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
r4zick
|
 |
« Odpowiedz #6 : 9 Marzec 2010, 19:31 » |
|
Ja gram ale na tym polskim serwerze...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BlueMan
|
 |
« Odpowiedz #7 : 13 Marzec 2010, 14:50 » |
|
KO3 jest mało popularna, bo na kohanaphp.com dalej wisi wersja 2.3.4 a nie wszyscy wiedzą o istnieniu KO3. Ja zacząłem swoją przygodę z KO234 właśnie przez moją niewiedzę. Następne projekty już w KO3 chcę robić.
|
|
|
|
|
|
Nie wszystko złoto to się kompiluje.http://myih.eu/ - Darmowy hosting grafiki [Kohana v2.3.4] 
|
|
|
|
Riu
|
 |
« Odpowiedz #8 : 25 Marzec 2010, 16:38 » |
|
Ciekaw jestem: - jak naprawdę wygląda ten temat korzystania z ko3? - ile osób tak naprawdę korzysta w Polsce z kohany ogólnie i jaki procent z nich z ko3?
@Maciek: a co grą - masz już jakiś koncept?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
phpion
NKTeam
Zaawansowany użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : 25 Marzec 2010, 16:52 » |
|
- ile osób tak naprawdę korzysta w Polsce z kohany ogólnie i jaki procent z nich z ko3?
Wydaje mi się, że patrząc pod kątem ogółu programistów PHP to jest nas raczej garstka. Fakt - coraz więcej "nowych twarzy" pojawia się na forum, no ale... nie chcę nikogo urażać, ale moim zdaniem są to * osoby pokroju "pykne se stronke, znam html i troche pehapa, wszyscy trzaskają na frameworkach to i ja se trzasne", a że Zendy i inne Symfony to łatwych raczej nie należą to wybierana jest Kohana. Popatrz ile na forum jest osób, które faktycznie mają jakiś tam poziom wiedzy na temat Kohany. Ile ich będzie? 10? 15 (w porywach)? Oczywiście nie każdy kto używa Kohany siedzi na forum, ale jednak społeczność forumowa daje jakiś tam obraz użytkowników Kohany. * w większości
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2010, 17:00 wysłane przez phpion »
|
|
|
|
|
thejw23
NKTeam
Zaawansowany użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : 25 Marzec 2010, 18:23 » |
|
ja dodam tylko, ze kohana jest na tyle specyficznym frameworkiem, ze tutaj nie tyle liczy sie poziom wiedzy o nim (ktora mozna bardzo szybko poznac - w odroznieniu od zend/symfony) ile poziom wiedzy o samym PHP/OOP/MVC. i to z tym jest faktycznie slabo...
|
|
|
|
|
|
devblog ... z wprowadzeniem i przykladami do Simple_Auth oraz Simple_Modeler. tego uzytkownika (czasami) znajdziesz na kanale IRC: #kohanapl @ irc.freenode.net -> pchat
|
|
|
|
Riu
|
 |
« Odpowiedz #11 : 27 Marzec 2010, 13:39 » |
|
społeczność forumowa daje jakiś tam obraz użytkowników Kohany No to gdybym tak na to spojrzał to prawdopodobna liczba użytkowników ko3 byłaby oszałamiająca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Keenic
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : 27 Marzec 2010, 17:20 » |
|
Wg mnie gdyby na stronie glownej od razu bylo KO3 to wicej osob by jej uzywalo. Ja sam gdy zaczynalem poznawac kohane(co jeszcze sie nie zakonczylo) o KO3 slyszalem tylko tyle, ze jest w wersjach RC, a okazalo sie ze ona juz byla wydana w wersji stabilnej. Tak wiec duzo robi marketing. Niby jak ktos chce to ja znajdzie, ale osoba, ktora dopiero poznaje Kohane na pewno sciaga to co jest na glownej czyli 2.3.4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maciek
|
 |
« Odpowiedz #13 : 4 Kwiecień 2010, 12:34 » |
|
Jako, że część forum dotycząca KO3 nie dorobiła się jeszcze działu z ogłoszeniami, pozwolę sobie przekazać tę wiadomość w tym wątku. Kohana w wersji 3.0.4 jest już dostępna ( lista zmian w stosunku do wersji poprzedniej). Wesołych Świąt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riu
|
 |
« Odpowiedz #14 : 4 Kwiecień 2010, 18:10 » |
|
Taaa...zamknęli 3.0.4 i dodali od razu 3.0.5 którego wcześniej nie było..., czyżby po prostu przenieśli cześć zagadnień i wydali paczkę dla stworzenie wrażenie, że coś się dzieje? Za dużo tych wersji moim skromnym zdaniem... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|