Polski support
KohanaPHP Framework
FORUM Polskiego Supportu KOHANA Framework
29 Lipiec 2010, 13:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: 18.10.2009 - wydanie 3.0.1
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwszy projekt grupowy  (Przeczytany 642 razy)
eniac
Nowy użytkownik
*

« : 24 Luty 2010, 19:59 »

Witam,

Wraz z grupą znajomych planujemy stworzyć aplikację internetową. Podczas wielu burzliwych dyskusji omawiających projekt wyszła sprawa technologii, a dokładniej jednego z trzech zaproponowanych wariantów:

• czysty PHP + biblioteki
  • szablony
  • Frameworki

Przedstawię poniżej pokrótce nasze "doświadczenie" w tworzeniu aplikacji internetowych i umiejętności, żebym mógł przejść do pytania:

Moim subiektywnym zdaniem większość z nas zna PHP na poziomie podstawowym (czyli takim pozwalającym dość sprawnie się nim posługiwać i uczyć czegoś nowego). Tworzyliśmy już (każdy oddzielnie) małe, proste, początkujące projekty, które miały nas zapoznać z pewnymi technikami (np. sesja, bezpieczeństwo, komunikacja z bd, czyli wszystko co z tym związane itp). Ten projekt będzie jednak pierwszym w miarę możliwości dobrze zorganizowanym i wspólnym. Co do OO to większość z nas ma podstawowe pojęcie na ten temat, jednak raczej brak doświadczenia (tak jak wyżej - kilka na prawdę podstawowych projekcików)

I nareszcie pytanie Uśmiech :
Jako doświadczeni programiści webowi który z powyższych wariantów proponujecie i dlaczego ?
mck
NKTeam
Ekspert
*

« Odpowiedz #1 : 24 Luty 2010, 20:07 »

jeśli przez "czysty PHP" rozumiesz pisanie strukturalne, to jednak proponuję douczyć się OOP i użyć frameworka
eniac
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : 24 Luty 2010, 20:13 »

jeśli przez "czysty PHP" rozumiesz pisanie strukturalne, to jednak proponuję douczyć się OOP i użyć frameworka

czysty PHP - OOP, jednak bez używania gotowych szablonów i frameworków
Zepco
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #3 : 24 Luty 2010, 20:30 »

OOP + Kohana + SVN Uśmiech

To połączenie pozwoli wam, oczywiście przy odpowiedniej organizacji, pracować nad jednym projektem.
Każdy powiedzmy dostanie jakiś kontroler do zrobienia i na nim się może skoncentrować. Do tego będziecie mogli tworzyć i razem rozwijać biblioteki/helpery/modele, które potem mogą być wykorzystane do kolejnych projektów.
Dlaczego Kohana? Bo jest łatwa, szybka i przyjemna. Chichot Nie dla każdego i nie od razu, ale jak się ją pozna, to na pewno pokoha. Uśmiech W przciwieństwie do niektórych FW w Kohanie łatwo przejrzeć jej źródła i dojść co jest do czego. Oczywiście trzeba odrobiny chęci i umiejętności czytania cudzego kodu, ale na dłuższą metę to bardzo owocuje.
W dodatku możecie korzystać już z gotowych rozwiązań, np. Formo.

OŚWIADCZENIE: Ja, niżej podpisany, świadomy wszystkich konsekwencji tego posta postanawiam go dopuścić do użytku publicznego, albowiem bo gdyż aczkolwiek uważam, że nie wyrządzi on (znaczy: post) krzywdy nikomu innemu niźli mnie samemu (czyli autorowi posta).
-- Zepco --
(: nʞnʞ
eniac
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : 24 Luty 2010, 21:34 »

Dziękuję Uśmiech
nediam
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #5 : 24 Luty 2010, 23:29 »

To ja dopowiem, że najlepiej przed rozpoczęciem kodzenia jest rozpisać sobie całą funkcjonalność, zrobić projekt bazy i interfejsu, generalnie rozpisać co i jak Uśmiech

eniac
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : 25 Luty 2010, 14:22 »

Ok. Wybraliśmy jednogłośnie kohane. Co do projektu bazy itp. to właśnie jesteśmy w fazie planowania. Ponieważ wybraliśmy właśnie kohane, pewnie często tu będziemy zaglądali i zadawali pytania. Mam nadzieję, że was nie zanudzimy Uśmiech

Aha i tak przy okazji. Od jakiego kursu radzicie zacząć ? Co po kolei działać w sprawie samej kohany ?
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2010, 14:24 wysłane przez eniac » Zapisane
Maciek
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #7 : 25 Luty 2010, 14:35 »

Nie dziwi wybór Kohany. Mrugnięcie Dziwi wybór narzędzia przed zaplanowaniem projektu. To trochę tak jakby z pudełka z narzędziami wybrać młotek a potem szukać dla niego zastosowania.

Aha i tak przy okazji. Od jakiego kursu radzicie zacząć ? Co po kolei działać w sprawie samej kohany ?
Ja polecam od kursu obsługi forum pod kątem wyszukiwania odpowiedzi na wielokrotnie zadawane pytania. Mrugnięcie

Pozdrawiam.
eniac
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : 25 Luty 2010, 15:38 »

Nie dziwi wybór Kohany. Mrugnięcie Dziwi wybór narzędzia przed zaplanowaniem projektu. To trochę tak jakby z pudełka z narzędziami wybrać młotek a potem szukać dla niego zastosowania.

A nie sądzisz, że powinno się planować projekt i wybierać/planować narzędzia równolegle ? To jest nasz pierwszy projekt, więc możemy robić błędy, jednak po wybraniu tematu wiodącego i wstępnym opisie jego założeń sądzę, że dalsze planowanie i nauka Kohany będą dobrym pomysłem. Tym bardziej, że jesteśmy studentami i musimy mieć na uwadze małą ilość czasu w najbliższej przyszłości... Mogę się oczywiście mylić, ale taki jest mój punkt widzenia.

Ja polecam od kursu obsługi forum pod kątem wyszukiwania odpowiedzi na wielokrotnie zadawane pytania. Mrugnięcie

Oczywiście. Już z tego skorzystałem.

Pozdrawiam Uśmiech
Riu
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 25 Luty 2010, 22:46 »

A nie sądzisz, że powinno się planować projekt i wybierać/planować narzędzia równolegle ?

Nie. W zależności od wybranego narzędzie następuje planowanie pracy, ale zanim to nastąpi jest opracowanie projektu.

Najpierw trzeba wiedzieć co chce się zrobić, rozpisać najlepiej w punktach określając funkcjonalność danych elementów. Określamy cel naszego działania. Przechodzimy do wyboru narzędzi, bo mając wykaz potrzeb, można zrobić sobie porównanie co dany system nam daje, a czego nie (narzędzie to nie tylko FV, ale np która biblioteka js, czy jaki program graficzny). Wtedy też następuję rewizja listy potrzeb, określenie co będzie trudne, a co łatwe - można sobie określić priorytety. Jeśli dokonany jest wybór narzędzia, następuje ustalenie terminarza, na podstawie trudności poszczególnych zadań i ich priorytetów oraz posiadanych możliwości, oraz przydział ról/zadań dla poszczególnych członków zespołu. Ważne aby jedna osoba była koordynatorem projektu - czyli stał z batem i krzyczała: "Termin, termin nas goni!!!"  Duży uśmiech Duży uśmiech

Tym bardziej, że jesteśmy studentami i musimy mieć na uwadze małą ilość czasu w najbliższej przyszłości
Hmm... pisane po sesji brzmi mało wiarygodnie  Język

Oprócz SVN warto żebyście zainteresowali się np Redminem z którego chociażby korzystają developerzy kohany.

Pozdro i powodzenia

thejw23
NKTeam
Zaawansowany użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 26 Luty 2010, 00:09 »

Oprócz SVN warto żebyście zainteresowali się np Redminem z którego chociażby korzystają developerzy kohany.

ja bym do svn dodal mantisa - jest w php, latwy, prosty i przyjemny. w kazdym razie sensowna praca grupowa bez czegos typu bugtracker raczej sie nie obejdzie.

devblog ... z wprowadzeniem i przykladami do Simple_Auth oraz Simple_Modeler.
tego uzytkownika (czasami) znajdziesz na kanale IRC: #kohanapl @ irc.freenode.net -> pchat
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: