Polski support
KohanaPHP Framework
FORUM Polskiego Supportu KOHANA Framework
9 Wrzesień 2010, 01:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: 18.10.2009 - wydanie 3.0.1
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wasza organizacja kodu  (Przeczytany 626 razy)
phpion
NKTeam
Zaawansowany użytkownik
*

« Odpowiedz #15 : 12 Kwiecień 2010, 14:56 »

@ghostdog:
Cała zawartość pętli foreach powinna znajdować się w widoku, a nie kontrolerze. Również sugestia BlueMana dotycząca helpera nie wydaje się zbyt trafna.

Warsztat: Eclipse Helios PDT + PHP 5.3.2 + PostgreSQL 8.4 + Kohana 2.3.4

Problem rozwiązałem, temat do zamknięcia
phpion
NKTeam
Zaawansowany użytkownik
*

« Odpowiedz #16 : 12 Kwiecień 2010, 15:41 »

Ja sam operuję na obiektach w widokach. Co w tym złego? Dzięki temu mogę wywoływać dowolne metody obiektów. Przecież model to nie tylko pobieranie danych z bazy, ale także metody wywoływane na pobranych już obiektach. Przykładowo: mając w bazie kolumnę status (o możliwych wartościach 1, 2, 3) mogę utworzyć metodę get_status_name(), która zwróci mi nazwę statusu zamiast jego reprezentacji liczbowej. Przyznam, że mieszanie operacji na obiektach oraz ich pobieraniu w modelu nie bardzo mi odpowiada. Zdecydowanie bardziej przemawia do mnie rozwiązanie zastosowane w Propelu czyli mamy klasę pobierającą dane (np. ArticlePeer) oraz klasę samego obiektu (np. Article). No ale tak mamy w Kohanie i nie jest to czymś bardzo przeszkadzającym.

Piszesz, że wolisz pracę na tablicach. Rodzi się więc pytanie po co Ci ORM? Użyj zwykłego Database bo tylko marnujesz zasoby. ORM ma to do siebie, że wymaga więcej pamięci/zasobów, ale za to jest (wg mnie) wygodniejszy w użyciu. Po to używam ORM by operować na obiektach, a nie by rzutować je na tablice.

Warsztat: Eclipse Helios PDT + PHP 5.3.2 + PostgreSQL 8.4 + Kohana 2.3.4

Problem rozwiązałem, temat do zamknięcia
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: