Polski support
KohanaPHP Framework
FORUM Polskiego Supportu KOHANA Framework
9 Wrzesień 2010, 01:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: 18.10.2009 - wydanie 3.0.1
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Szukam klasy do pobierania podstawowych danych o użytkowniku  (Przeczytany 265 razy)
freddd
Nowy użytkownik
*

« : 30 Marzec 2010, 08:11 »

Jak w temacie. Chciałbym mieć szybko wyciągnięty system operacyjny, słowa kluczowe, referera, przeglądarkę, bota i całą resztę. Na razie znalazłem coś w CI http://codeigniter.com/user_guide/libraries/user_agent.html. Używacie czegoś lepszego ?
Zepco
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #1 : 30 Marzec 2010, 09:47 »

A dokumentację przeglądałeś się pytam czy przeglądałeś? Język

http://docs.kohanaphp.com/core/kohana#user_agent_info
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2010, 09:49 wysłane przez Zepco » Zapisane

OŚWIADCZENIE: Ja, niżej podpisany, świadomy wszystkich konsekwencji tego posta postanawiam go dopuścić do użytku publicznego, albowiem bo gdyż aczkolwiek uważam, że nie wyrządzi on (znaczy: post) krzywdy nikomu innemu niźli mnie samemu (czyli autorowi posta).
-- Zepco --
(: nʞnʞ
Riu
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 30 Marzec 2010, 10:07 »

Tak. Używamy kohany i głowy. Polecam.

freddd
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : 30 Marzec 2010, 11:25 »

Tak, już znalazłem, niestety nie tam nic do pobierania słów kluczowych, z których przywędrował użytkownik.

Riu - Może następnym razem bez chamstwa co ? Czy ja cię obrażam ?
phpion
NKTeam
Zaawansowany użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : 30 Marzec 2010, 12:39 »

Tak, już znalazłem, niestety nie tam nic do pobierania słów kluczowych, z których przywędrował użytkownik.
$_SERVER['HTTP_REFERER']
??

Riu - Może następnym razem bez chamstwa co ? Czy ja cię obrażam ?
Nie dziw się reakcjom. Jeśli ktoś pyta o coś, co jest podane na tacy w dokumentacji, to znaczy, że po prostu od razu przyleciał na forum zamiast wcześniej poszukać. Taka praktyka nie jest tutaj mile widziana.

Warsztat: Eclipse Helios PDT + PHP 5.3.2 + PostgreSQL 8.4 + Kohana 2.3.4

Problem rozwiązałem, temat do zamknięcia
barat
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #5 : 30 Marzec 2010, 12:41 »

w przypadku słów kluczowych musisz zdecydować, z której wyszukiwarki i dla nich napisać odpowiednie metody.
A dokładniej - pobierasz referer i parsujesz sobie ten URI tak, by wyciągnąć słowa kluczowe
freddd
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : 30 Marzec 2010, 15:36 »

Nie dziw się reakcjom. Jeśli ktoś pyta o coś, co jest podane na tacy w dokumentacji, to znaczy, że po prostu od razu przyleciał na forum zamiast wcześniej poszukać. Taka praktyka nie jest tutaj mile widziana.

Rozumiem irytację, rzeczywiście nie znalazłem tego, bo szukałem na szybko. Tylko nie rozumiem czemu od razu kogoś obrażać? Z każdym dniem przekonuje się, że chamstwo to norma polskiej społeczności internetowej.
freddd
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : 30 Marzec 2010, 15:38 »

w przypadku słów kluczowych musisz zdecydować, z której wyszukiwarki i dla nich napisać odpowiednie metody.
A dokładniej - pobierasz referer i parsujesz sobie ten URI tak, by wyciągnąć słowa kluczowe

Tak dokładnie chodzi mi o jakaś klasę, która wspierała by parsowanie tego url'a dla wszystkich przegladarek świata Uśmiech A przynajmniej kilku najpopularniejszych.
Przydałoby się też jakieś rozpoznawanie geolokalizacji po IP, ale o tym nie marzę nawet.
phpion
NKTeam
Zaawansowany użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : 30 Marzec 2010, 15:42 »

Nie bardzo wiem co w poście ~Riu aż tak Cię uraziło. Używanie głowy? Wybacz Uśmiech

Na forum pojawia się coraz więcej ludzi, którzy traktują nas (społeczność forum) jako wyszukiwarkę po dokumentacji. Taki najazd kojarzy mi się z dowcipem, w którym zajączek w kółko przychodzi do jakiegoś tam sklepu i ciągle pyta o to samo. Tutaj sytuacja jest analogiczna.

Warsztat: Eclipse Helios PDT + PHP 5.3.2 + PostgreSQL 8.4 + Kohana 2.3.4

Problem rozwiązałem, temat do zamknięcia
barat
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #9 : 30 Marzec 2010, 15:44 »

hmm ... 2 minuty na google ...

http://www.vista.pl/webmaster/127_geolocalization_script_v_1_0_by_fedek6_geolokacja_w_php.html
http://www.istanto.net/phpcatching-keyword-from-search-engine.html
http://www.roscripts.com/snippets/show/74

Posprawdzaj, zobacz jak działa i zmontuj własną bibliotekę, helper albo moduł - nie powinno być to aż tak trudne.
Plus będziesz miał te informacje, których potrzebujesz - nie za mało, nie za dużo Uśmiech

ja osobiście i tak wolę Google Analytics ... po prostu niektóre skrypty statystyk pokazały mi, że można sobie nieźle zamulić bazę pierdylionem danych tego typu...
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2010, 15:46 wysłane przez barat » Zapisane
Riu
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 30 Marzec 2010, 19:21 »

Nie napisze nic nowego - używam kohany i głowy. Za pomoc standardowych bibliotek mam pełne statystyki - te których Ty szukasz. Głowa jest potrzebne żeby wiedzieć co z czego wyciągnąć i w jaki sposób to wykorzystać. Na dobrą sprawę manual php starczy.

Zapytałeś czy używamy czegoś lepszego, ...odpowiedziałem!

Rozumiem irytację, rzeczywiście nie znalazłem tego, bo szukałem na szybko. Tylko nie rozumiem czemu od razu kogoś obrażać? Z każdym dniem przekonuje się, że chamstwo to norma polskiej społeczności internetowej.

Bez komentarza.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: